Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

Βραχιόλι για τον Μάρτη 2013

Λίγα λόγια γι'αυτόν... 
    Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα Βαλκάνια. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι Μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την 'Κρόκη', στο δεξί τους χέρι και στο αριστερό τους πόδι. 
Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, ο 'Μάρτης' προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Ο ήλιος τον Μάρτιο συνήθως καίει και μαυρίζει. Η μαυρίλα όμως σήμαινε ασχήμια, προπάντων για τα κορίτσια που η παράδοση τα ήθελε άσπρα και ροδομάγουλα. Γι'αυτό οι μητέρες έδεναν στο χέρι ή στο πόδι των παιδιών ένα κορδόνι από λευκό και κόκκινο νήμα για να τα προφυλάξουν. 
Συνηθίζεται να φοριέται μέχρι το τέλος του μήνα. Ύστερα αφού τον βγάλουν, τον κρεμούν στις τριανταφυλλιές, ώστε να γίνουν τα μάγουλα κόκκινα σαν τριαντάφυλλα. 
 (Πηγή: http://edu.klimaka.gr/)

Και αφού μάθατε λίγα πραγματάκια για το γνωστό βραχιολάκι, δείτε αυτά που έφτιαξα και φόρεσα εγώ και η μαμά μου... 


Μάρτης πλεξούδα με κόκκινο και άσπρο σατέν κορδόνι
και λουλουδάκι-πεταλούδα

Αρχειοθήκη

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Καλώς ήρθατε στο ''Δημιουργίες με αγάπη''!! Ένα ιστολόγιο που έφτιαξα με μεράκι για να μοιράζομαι μαζί σας οτιδήποτε φτιάχνω με τα χεράκια μου αλλά και όχι μόνο.. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο defth89@gmail.com